.

The Koshi-No Shinobu Blended Whisky Mizunara Oak Finish 43% 0,7l

The Koshi-No Shinobu Blended Whisky Mizunara Oak Finish 43% 0,7l


Japońska whisky mieszana

Alk. 43%

Poj. 0.7l
6 Przedmioty
199,00 zł
Brutto
Ilość

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 5,97 zł

Japońska destylarnia Shinobu to dzieło mistrza Kena Usami, który zdecydował się rozpocząć destylację w zakładzie w 2017 roku. Przez niedługi czas obecności na rynku, japońska marka zdołała wejść do „top” trójki najpopularniejszych azjatyckich trunków na świecie, zajmując miejsce zaraz obok Nikka i Suntory. W ofercie marki znajdziemy zarówno single malty, jak i mieszanki whisky słodowej i zbożowej. Klimat Kraju Kwitnącej Wiśni pozwala wytworzyć whisky niemal identyczne, co szkockie pozycje. Wypusty Shinobu przypominają whisky z regionu Speyside, który znany jest z delikatnie owocowych i kremowych alkoholi.

Japońska whisky powstaje niemal identycznie, co szkocka. Nie ma w tym nic dziwnego – azjatyccy gorzelnicy zdobywali swoje umiejętności w Europie. Pure malt od Shinobu wytwarzany jest ze złocistego ziarna jęczmienia, które jest kolejno suszone, moczone, mielone i zacierane. Później dochodzi do fermentacji, podczas której uwalnia się alkohol, a następnie do destylacji, czyli oczyszczenia cieczy z niepożądanych substancji za pomocą miedzianych alembików. W końcu trunek ląduje w wyjątkowych dębowych beczkach z dębu Mizunara. To jeden z najrzadszych gatunków dębu na świecie. Historia dębu Mizunara jest mocno zakorzeniona w historii samej Japonii. Rodzime drzewo stało się ratunkiem dla producentów beczek po II wojnie światowej, kiedy kraj został odcięty od reszty świata, a import klasycznych beczek z europejskiego dębu został wstrzymany. Obecnie drewno z dębu Mizunara jest ciężkie do zdobycia i dosyć drogie. Japoński rząd ogranicza również wycinkę drzew w wieku poniżej 80 lat, co znacznie ogranicza dostęp do surowca. Whisky, która dojrzewa w beczkach z tego wyjątkowego drzewa, nabiera atrakcyjnych nut kokosa, drzewa sandałowego i kadzideł.


Whisky jest produkowana w mieście Niigata.
Niigata to duże miasto u ujścia rzeki Shinano i jedno z największych miast portowych w Japonii.

Słowo „shinobu” w języku japońskim oznacza "wyrozumiałość".

Edycja to połączenie 50% whisky słodowej i 50% whisky zbożowej, najpierw dojrzewa w beczkach po sherry i po burbonie, a następnie kończy w japońskim dębie Mizunara.

Zapach: Cytrynowy twaróg i maślana słodycz zbożowa, z miętową białą czekoladą i aromatycznym drewnem.

Smak: Świeży, oleisty słód z nutami pomarańczy i sherry wraz z kremowym kokosem.

Finisz: Trwałe nuty czekolady i kremowej wanilii.


3848
6 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
bez deklaracji wieku (NAS)

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0