Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego. Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Trunek powstał w wyniku współpracy metalowego zespołu In Flames i browaru Nils Oscar w Szwecji. Botaniczne składniki tego ręcznie wytwarzanego i destylowanego dżinu obejmują jałowiec, kolendrę, skórkę cytryny, cynamon, kardamon i kwiaty czarnego bzu. Wszystkie użyte przyprawy i baza, spirytus pszeniczny, są pochodzenia organicznego.
Doskonała propozycja dla miłośników muzyki metalowej, zespołu In Flames jak i dla koneserów doskonałej jakości trunków.
Zapach: Mocny, kwiaty czarnego bzu, zielone ogórki.
Smak: Czarny bez, ogórek, nuty jałowca, kolendra, cynamon, kardamon.
Finisz: Długotrwały, ostry.