Historia whiskey Teeling sięga 1782 roku, kiedy to Walter Teeling otworzył swoją małą destylarnię na ulicy Marrowbone w samym centrum Dublina. W 2012 roku, obecne pokolenie rodziny, w osobach Jacka i Stephena Teelingów zarejestrowało firmę Teeling Whiskey Company, a w marcu 2015 roku bracia Teeling otworzyli własną destylarnię, pierwszą od ponad 125 lat w miejscu, które kiedyś uchodziło za centrum światowej whiskey. Pierwsze edycje whiskey Teeling pochodziły z zapasów destylarni Cooley, którą rodzina Teeling zakupiła w 1987 roku. Po jej sprzedaży koncernowi Beam Inc. w 2011 roku, w rękach braci Teeling pozostało bowiem kilkanaście tysięcy beczek z dojrzałą, wiekową whiskey.
Nagrodzony na World Whiskies Awards 2016 tytułem najlepszy Irish single malt- Teeling 24 yo , destylowany w 1991 roku, spędził większość swojego żywota w beczkach po bourbonie, po czym został przelany na 4 lata do beczek po słodkim, francuskim winie Sauternes. Butelkowany z mocą 46%, niefiltrowany.
Edycja limitowana powstało jedynie 5000 butelek.
Zapach: Przyjemna mieszanka cytryn, gotowanych owoców, oleju lnianego, słodkich marynarek, prawoślazu, skórki pomarańczowej i ananasa. Pojawiają się również akcenty trufli czekoladowej i migdały w karmelu.
Smak: Delikatny i lekko słodki z lekko zielonym, ziołowym i słodko-gorzkim posmakiem. Smaki limonki, cytryny, moreli i delikatne nuty korzenne. Dużo słodkiego ananasa i solonego karmelu. Wykończenie ujawnia woskowe cechy oraz ślady siemienia lnianego i wosku pszczelego.
Finisz: Bardzo długi, gotowana gruszka i jabłko, tymianek i ziemista wanilia.