Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.
Whisky Akashi jest jedyną whisky na świecie, którą produkuje Toji (mistrz w sztuce tworzenia sake), wprowadzając metodologie tworzenia sake do procesu wytwarzania whisky. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez szkockie i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom oleju fusel (produktu ubocznego w procesie fermentacji alkoholi). W rezultacie, whisky Akashi nie wymaga tak długiego procesu starzenia.
Doskonałą whisky dojrzewająca ponad 5 lat w beczkach po hiszpańskim, wzmacnianym winie sherry.
Zapach: Miękkie czerwone owoce (rodzynki, wiśnie i kilka malin), z nutą dymnej przyprawy.
Smak: Melasa, śliwki, aromatyczna czarna herbata, ziemisty dąb i czarna porzeczka.
Finisz: Przyprawy do pieczenia, czekolada i odrobina marmolady.