Położona niedaleko Keith gorzelnia Aultmore jest jedną z ponad dwudziestu szkockich destylarni wybudowanych w ostatniej dekadzie XIX wieku na fali ówczesnego "whisky boomu". Zakład powstał w 1897 roku z myślą dostarczania whisky jęczmiennej na potrzeby popularnych wtedy "blendów". Jego założycielem był Alexander Edward - syn właściciela Benrinnes oraz współwłaściciel Craigellachie. Pechowo dla Edwarda, rok po uruchomieniu produkcji branża gorzelnicza pogrążyła się w kryzysie wywołanym przez Pattison Brothers. Edycja 12 yo to whisky składającej się z destylatów dojrzewanych w beczkach po bourbonie.
Zapach: Bardzo świeży i żywy. Czyste, orzeźwiające nuty jabłka i gruszki, delikatna kremowość i aromatyczne nuty kwiatowe.
Smak: Słodki i owocowy z nutami słodu, później lekko pikantny z posmakiem przypraw.
Finisz: Wyczuwalne miękkie owoce.