Kilchoman jest jedną z najmniejszych destylarni w Szkocji i jednocześnie pierwszą zbudowaną na wyspie Islay od 125 lat. Pierwsza destylacja nastąpiła pod koniec 2005 roku, a cztery lata później, w 2009 zaprezentowana została inauguracyjna 3-letnia whisky.
Edycja powstała w 2010 roku - zawiera destylaty łącznie z 45 baczek.
9-letnie starzenie zachodzi w 85% w 42 beczkach z burbonem, a w 15% w 3 po winie Oloroso Sherry Butts.
Zapach: Kremowy i słodki z mleczną kawą, opiekanymi bułeczkami z masłem i cytrynowym ciastem bezowym.
Smak: Ziemiste nuty torfu i suszonego dębu pojawiają się na podniebieniu, choć wciąż zawierają dużo wanilii. Kilka akcentów świątecznych przypraw.
Finisz: Pieczone jabłko, pikantny dym i wiśnia.
Edycja limitowana - cały nakład wynosi 15000 butelek