Togouchi jest produkowane przez Chugoku Jozo, destylarnię w mieście Togouchi w prefekturze Hiroszima w Japonii. Destylarnia znajduje się w naturalnym systemie jaskiń, który pierwotnie został zbudowany jako tunel kolejowy, ale później został przekształcony w idealne środowisko do dojrzewania whisky. Chłodne, wilgotne warunki w tunelach zapewniają optymalny klimat do dojrzewania whisky, co skutkuje produktem o bogatym smaku i charakterze.
Togouchi 9YO - to doskonała japońska whisky mieszana, która przełamuje bariery terytorialne. Albowiem w jej produkcję zaangażowane są firmy znajdujące się na 3 kontynentach. Produkt końcowy figuruje w ofercie fabryki znajdującej się w mieście Hiroszima (spółka Chugoku Jozo), destylaty zbożowe importowane są z Kanady (60%) a słodowe ze Szkocji (40%). Całość kupażowana jest w Japoni i poddawana dodatkowej maturacji. Whisky dojrzewa w opuszczonym długim na 361 m tunelu kolejowym, gdzie panujące idealne waunki (temparatura 15°C, wilgotność 80%) doskonale wpływają na proces dojrzewania trunku. Czas maturacji w dębowych beczkach wynosi minimum 9 lat.
Zapach: Słodka nuta moreli i śliwek, z posypką przypraw do pieczenia.
Smak: Pojawiają się nuty cytryn i skórki pomarańczy, pod którymi znajduje się szczypta dymu torfowego.
Finisz: Anyż, kardamon i karmel.