Destylarnia Lagavulin znajduje się w Port Ellen, na szkockiej wyspie Islay. Swą nazwa zawdzięcza gaelickiemu "lag a'mhuilin", co znaczy "młyn w dolinie".
Obecnie właścicielem gorzelni jest United Distillers & Vintners (koncern Diageo). Założycielami destylarni są John Jonston oraz Archibald Campbell, którzy w 1816 roku zbudowali w jednym miejscu dwie gorzelnie - jedną z nich jest właśnie Lagavulin. Cechą charakterystyczną whisky tej marki jest mocny torfowo-dymny aromat.
Ta whisky Lagavulin została wyprodukowana we współpracy z amerykańskim aktorem Nickiem Offermanem. Offerman nie tylko użyczył swojego nazwiska, ale był również zaangażowany w prezentację butelki.
Whisky Offerman dojrzewa ponad 11 lat w beczce po bourbonie i odzwierciedla torfowe nuty typowe dla whisky Lagavulin.
Zapach: Świeże wodorosty, cytrusy, morele, dym torfowy.
Smak: Szarlotka, czekolada, karmel, ognisko, torf.
Finisz: Długotrwały, torfowy, cytrusowy.