Destylarnia TOMINTOUL (w języku gaelickim oznacza „wzgórze jak stodoła”) zlokalizowana jest obok najwyżej położonej wsi w Highland w prestiżowym Glenlivet Estate w samym sercu regionu Speyiside. W połowie ubiegłego stulecia jej założycielom ponad rok zabrało poszukiwanie odpowiedniej wody do produkcji malt whisky. W wyniku tych poszukiwań odkryto źródła Ballantruan o niespotykanie czystej wodzie pochodzącej z gór Cromdale. Połączone: naturalne środowisko, odpowiednia wysokość geograficzna, czyste powietrze i najlepsze wody dają niezwykłą jakość Tomintoul Single Malt.
Tomintoul Cigar Malt to bogata, złożona i mocna whisky słodowa, stworzona specjalnie przez mistrza destylacji, Roberta Fleminga. Do butelkowania Robert Fleming użył skomplikowanej kombinacji single maltów Tomintoul ze specjalnie wyselekcjonowanych roczników i zbalansował je rzadkimi torfowymi single maltami Tomintoul. Każdy z tych pojedynczych maltów jest w pełni dojrzały, finiszowany w beczkach po winie sherry oloroso, pochodzącymi z partnerskich winiarni w Andaluzji w Hiszpanii. Tomintoul Cigar Malt jest również określany jako Tomintoul Cigar Malt Parejo, ponieważ został stworzony jako idealne „parejo”, po hiszpańsku „partner” dla najlepszych cygar na świecie.
Zapach: Nuty suszonych owoców, słodkich przypraw, dymu torfowego.
Smak: Słodki, nuty czekolady, rodzynek, toffi, jeżyny, czarnego pieprzu, aromaty dymnego dębu.
Finisz: Długotrwałe, ciepłe, nuty mokki, syropu klonowego, prażonego dębu.