Znajdująca się w regionie Highlands destylarnia należąca do jednej z najmłodszych w Szkocji założona została w roku 1965. Gorzelnia mieści się w budynkach dawnej przędzalni bawełny, która działała w latach 1785-1960. Destylarnia wodę do produkcji whisky czerpie z rzeki Teith, która wcześniej napędzała maszyny w przędzalni. Zakład Deanston posiada cztery alembiki o charakterystycznym kształcie, pękate z długimi szyjkami, otrzymywany z nich destylat jest czysty i lekki. Ciekawostką jest fakt, iż destylarnia znana jest również z filmu "Whisky dla aniołów", gdzie rozgrywa się część akcji filmu.
Pierwotnie wydana na rynek Travel Retail, ten 10-letni single malt ze wspaniałej destylarni Deanston został wykończony w beczkach, które wcześniej zawierały czerwone wino ze słynnego na całym świecie regionu Bordeaux we Francji.
Aromat: Jabłko toffi, maliny, woskowe skórki, odrobina przemiału.
Smak: Słodycz jagód i prażony dąb, a później trochę musu z ciemnej czekolady.
Finisz: Pieprzny na finiszu, choć nadal zawiera akcenty olejku truskawkowego i pomarańczy dla równowagi.