Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky. Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję. Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...
Edycja dojrzewająca w beczce po amerykańskim bourbonie a następnie finiszowana w beczce po doskonałym włoskim czerwonym winie - Barolo przez 97 miesięcy.
Trunek nie zawiera dodatków kolorystycznych, nie jest filtrowany na zimno i zabutelkowany został bez rozcieńczania wodą w mocy 55,2%.
Zapach: Świeżo parzona herbata miętowa, z cytryną, morelą i wyraźnym aromatem petrichor (ziemisty zapach wytwarzany, gdy deszcz pada na suchą glebę).
Smak: Tarta jagodowa i duszone owoce sadownicze, z solonym karmelem, prażonym dębem i kwiatowym miodem.
Finisz: Dąb z odrobiną syropu klonowego.
Destylacja: 9 sierpień 1999 r
Butelkowanie: 26 sierpień 2021 r
Nakład ograniczony do 567 butelek na całym świecie!