Destylarnia Amrut została założona przez Shri JN Radhakrishna w 1948 roku jako Amrut Laboratories. Początkowo firma rozpoczęła mieszanie i rozlewanie różnych napojów alkoholowych ( m.in. rumy i brandy). Dopiero w 1980 roku Amrut rozpoczął produkcję whisky.
Wytyczne dotyczące tego, co stanowi whisky w Indiach są zdecydowanie odmienne, w rzeczywistości 90% whisky zużywanej w Indiach jest z melasy i blended whisky może zawierać zaledwie 4% single malt whisky. Amrut dążył do zapewnienia lepszego produktu, który spełniałby wymagania rynków globalnych. Dlatego zatrudniono do pomocy ekspertów ds. whisky ze Szkocji celem doskonalenia procesów. Jęczmień jest specjalnie uprawiany u podnóża Himalajów, a whisky dojrzewa w górach w okolicach Bangalore. Ze względu na warunki tropikalne, whisky dojrzewa tutaj bardzo szybko (rocznie aż 15% alkoholu wyparowuje z beczek).
Zapach: Owoce egzotyczne, ananas.
Smak: Owocowy, z nutami czarnego pieprzu i przypraw.
Finisz: Długi i słodki.