Kavalan to whisky produkowana na Tajwanie w destylarni King Car, znajdującej się w mieście Yuanshan (prowincja Yilan). Nazwa whisky pochodzi od rdzennych mieszkańców Yilan. Pierwsze wydanie whisky z tej gorzelni ukazało się na rynku w 2008 roku. Od tamtej pory Kavalan zbiera bardzo pochlebne recenzje.
W styczniu 2010 r. jeden z produktów destylarni wywołał ogólnoświatowe poruszenie, pokonując trzy szkockie i jedną angielską whisky w degustacji "w ciemno" zorganizowanej na konkursie w Leith w Szkocji z okazji Burns Night.
Kilka lat później destylarnia została uznana za jedną z najwyżej ocenianych producentów alkoholi podczas World Whiskeys Awards, a w 2021 roku jedna z whisky pochodzących z destylarni została uznana za najlepszą whisky świata na Międzynarodowym Konkursie Win i Spirytusów.
Ta wersja należy do serii "Solist" skupiającej destylaty z jednej beczki, które przed butelkowaniem nie były rozcieńczane.
Pierwsza edycja z destylarni Kavalan, która łączy w sobie typowe dla niej lekkie aromaty owoców tropikalnych z przyjemną nutą torfu.
Dojrzewanie w dawnych beczkach po dymnych whisky z Islay tworzy ten zrównoważony charakter.
Zapach: Świeże brzoskwinie, guawy, prażone migdały, pieprz, dąb.
Smak: Tłusty, nieco owocowy, torfowy, dymny, nowa skóra.
Wykończenie: Długotrwałe, oleiste i owocowe lekko waniliowe.
Edycja mocno limitowana - powstało jedynie 148 butelek!!!