Kavalan to whisky produkowana na Tajwanie w destylarni King Car, znajdującej się w mieście Yuanshan (prowincja Yilan). Nazwa whisky pochodzi od rdzennych mieszkańców Yilan. Pierwsze wydanie whisky z tej gorzelni ukazało się na rynku w 2008 roku. Od tamtej pory Kavalan zbiera bardzo pochlebne recenzje.
W styczniu 2010 r. jeden z produktów destylarni wywołał ogólnoświatowe poruszenie, pokonując trzy szkockie i jedną angielską whisky w degustacji "w ciemno" zorganizowanej na konkursie w Leith w Szkocji z okazji Burns Night.
Kilka lat później destylarnia została uznana za jedną z najwyżej ocenianych producentów alkoholi podczas World Whiskeys Awards, a w 2021 roku jedna z whisky pochodzących z destylarni została uznana za najlepszą whisky świata na Międzynarodowym Konkursie Win i Spirytusów.
Ta wersja należy do serii "Solist" skupiającej destylaty z jednej beczki, które przed butelkowaniem nie były rozcieńczane. Whisky maturowana jest w doskonałej jakości beczce po słodkim winie Porto.
Zapach: Owocowy, orzechowy, pomarańcze z nutami cytrusów, dąb.
Smak: Owoce i czekolada. Jagody i rodzynki w cieście.
Finisz: Karmel, cytrusy. W tle pojawiają się truskawki.