Kavalan to whisky produkowana na Tajwanie w destylarni King Car, znajdującej się w mieście Yuanshan (prowincja Yilan). Nazwa whisky pochodzi od rdzennych mieszkańców Yilan. Pierwsze wydanie whisky z tej gorzelni ukazało się na rynku w 2008 roku. Od tamtej pory Kavalan zbiera bardzo pochlebne recenzje.
W styczniu 2010 r. jeden z produktów destylarni wywołał ogólnoświatowe poruszenie, pokonując trzy szkockie i jedną angielską whisky w degustacji "w ciemno" zorganizowanej na konkursie w Leith w Szkocji z okazji Burns Night.
Kilka lat później destylarnia została uznana za jedną z najwyżej ocenianych producentów alkoholi podczas World Whiskeys Awards, a w 2021 roku jedna z whisky pochodzących z destylarni została uznana za najlepszą whisky świata na Międzynarodowym Konkursie Win i Spirytusów.
Ta wersja należy do serii "Solist" skupiającej destylaty z jednej beczki, które przed butelkowaniem nie były rozcieńczane.
Whisky dojrzewała w specjalnie wyselekcjonowanej beczce po sherry Oloroso i rozlana była w naturalnej mocy 59,4%. Nie była filtrowana na zimno ani barwiona karmelem.
Nagrody:
- Najlepszy single malt Whisky z reszty świata 2011
- Podwójny złoty medal w światowym konkursie spirytusowym San Francisco 2012
- Złoty medal w Australian International Spirits Competition 2020
Zapach: Owoce, pikantne nuty marcepanu i wanilii.
Smak: Przyprawy, akcenty kawy z mlekiem. Owoce tropikalne, rodzynki.
Wykończenie: Długotrwałe.