Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego.Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Podstawą dżinu Kavalan jest słodowa brandy jęczmienna; Najczystsza woda źródlana z Tajwanu i potrójna destylacja w niemieckich kolbach z destylarni Kavalan nadają temu dżinowi szlachetne i miękkie odczucie w ustach.Projekt butelki jest hołdem dla źródła, z którego pochodzi woda użyta do tego dżinu - Snow Mountain.Rośliny botaniczne: jałowiec, anyż, kolendra, wyciągi ze skórki kumkwata, suszone owoce karamboli, guawa o czerwonych płatkach.Zapach: Nuty jałowca, anyżu, kolendry, pikantnych kumkwatów, owoców cytrusowych.Smak: Pełny, słodki i mocny, słodkie guawy, pikantne kumkwaty.Wykończenie: Długotrwałe, owocowe.