Kavalan to whisky produkowana na Tajwanie w destylarni King Car, znajdującej się w mieście Yuanshan (prowincja Yilan). Nazwa whisky pochodzi od rdzennych mieszkańców Yilan. Pierwsze wydanie whisky z tej gorzelni ukazało się na rynku w 2008 roku. Od tamtej pory Kavalan zbiera bardzo pochlebne recenzje.
W styczniu 2010 r. jeden z produktów destylarni wywołał ogólnoświatowe poruszenie, pokonując trzy szkockie i jedną angielską whisky w degustacji "w ciemno" zorganizowanej na konkursie w Leith w Szkocji z okazji Burns Night.
Kilka lat później destylarnia została uznana za jedną z najwyżej ocenianych producentów alkoholi podczas World Whiskeys Awards, a w 2021 roku jedna z whisky pochodzących z destylarni została uznana za najlepszą whisky świata na Międzynarodowym Konkursie Win i Spirytusów.
Ta wersja należy do serii "Solist" skupiającej destylaty z jednej beczki, które przed butelkowaniem nie były rozcieńczane.
Whisky dojrzewała w beczce po winie.
Zapach: Owocowy, intensywny, nuty wanilii, ziół i trawy cytrynowej.
Snak: Zrównoważony, złożony, miękki, słodki, nuty wanilii i drewna.
Finisz: Długi, owocowy.
Edycja limitowana - powstało jedynie 157 butelek
Nagrody:
- Złoty medal na San Francisco World Spirits Competition 2012
- Najlepsza na świecie whisky single malt na World Whiskeys Awards 2015
- Złoto na San Francisco World Spirits Competition 2020
- „Najlepsze z najlepszych” na Tokyo Whiskey & Spirits Competition 2020
- Superior Gold na Tokyo Whiskey & Spirits Competition 2020