Kurayoshi to doskonała japońska whisky wytwarzana w destylarni Matsui, znajdującej się w prefekturze nadbrzeżnej Tottori, w południowej części wyspy Honsiu. Prefektura Tottori słynie z 14% obszaru obejmującego Parki Narodowe. Destylarnia Matsui wykorzystuje do produkcji whisky krystalicznie czystą wodę gruntową z gór Daisen, dzięki czemu whisky Kurayoshi ma niepowtarzalny, łagodny charakter. Woda użyta do produkcji tego trunku filtrowana jest przez skały wulkaniczne przez co wzbogacana jest o minerały.
Edycja wydestylowana w 100% ze słodu jęczmiannego dojrzewa przez okres 3 lat w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie.
Zapach: Słodki dąb i miód z nutą ziemistego torfu.
Smak: Wanilia z nutami rodzynek i cynamonu, następnie pojawiają się akcenty prażonych orzechów i migdałów.
Finisz: Posmak ostrości świeżych owoców, kwiatów i prażonego jęczmienia.