Kurayoshi to doskonała japońska whisky wytwarzana w destylarni Matsui, znajdującej się w prefekturze nadbrzeżnej Tottori, w południowej części wyspy Honsiu. Prefektura Tottori słynie z 14% obszaru obejmującego Parki Narodowe. Destylarnia Matsui wykorzystuje do produkcji whisky krystalicznie czystą wodę gruntową z gór Daisen, dzięki czemu whisky Kurayoshi ma niepowtarzalny, łagodny charakter. Woda użyta do produkcji tego trunku filtrowana jest przez skały wulkaniczne przez co wzbogacana jest o minerały.
Jest to doskonłe zestawienie whisky single malt pochodzących ze Szkocji i z Japoni w wieku nie mniej niż 8 lat.
Zapach: Toffi, czerwona jagoda i odrobina fiołka. Pojawiają się również nuty suszonych owoców leśnych, orzechy i dębina.
Smak: Słodkie nuty wanilii, kandyzowanych orzechów, opiekanego chleba. W tle wyczuwalne są również ziarna czerwonego pieprzu, skórka pomarańczy i dębowa beczka.
Finisz: Orzechy makadamia, dżem truskawkowy.