Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego.
Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Gorzelnia Ziegler z Badenii-Wirtembergii była najpierw browarem.
Od 2008 roku oprócz brandy owocowej, która jest destylowana z owoców regionalnych, produkowane są również whisky i giny.
Ziegler G = in³ Classic Dry Gin Metal Gold Edition zdecydowanie przyciąga uwagę elegancką złotą metalową butelką.
Zapach: Przyprawy jałowcowe, cytryna.
Smak: Imbir, przyprawy, cytryna.
Finisz: Długotrwały, ostry.