

Destylarnia Macallan jest jedną z najstarszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Macallan 25 years old debiutował w połowie lat 80 ubiegłego wieku. Zestawiano go z destylatów starzonych w beczkach po sherry Oloroso, głównie pierwszego napełnienia i reklamowano jako Anniversary Malt. W ostatnich latach podstawowa oferta Macallana wyróżnia trzy serie whisky- Double Oak, Triple Oak i Sherry Oak. Do tej ostatniej, najbardziej prestiżowej, trafiają wyłącznie whisky najwyższej jakości, starzone w starannie wyselekcjonowanych beczkach z hiszpańskiego regionu Jerez.
Aromat: Aromat rozpoczyna się głębokimi, smakowitymi nutami sherry z akcentami czarnej porzeczki, świeżego dżemu morelowego i mżawki miodu z borówki. Bogate, słodkie przyprawy, stare, oprawne w skórę książki i bukiet angielskich letnich kwiatów stanowią złożone tło.
Smak: Czarna melasa, suszone figi i owoce dojrzałych, twardych jeżyn. Przyprawa do piernika i odrobina lekkiego dymu. Pod spodem jest pudełko po cygarach, tłusty orzech i dębowa beczka.
Finisz: Odrobina słonej wanilii, delikatnie zbalansowana z jęczmieniem i bardzo miękkim dębem, długo utrzymujący się.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów