Destylarnia Macallan jest jedną z najstarszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Zaskakująca edycja, która debiutowała na rynku jesienią 2015 roku. Jest to zestawienie destylatów pochodzących z około 100 beczek wykonanych zarówno z dębu amerykańskiego jak i europejskiego zawierających dymno-torfowe destylaty.
Whisky rozlewana jest z zawartością alkoholu 48%, nie jest filtrowana na zimno i prezentowana w nieprzezroczystej, czarnej butelce.
Zapach: Silne tony sherry, suszone śliwki, daktyle, figi i rodzynki. Aromat cynamonu, goździków, pieprzu i odległego dymu torfowego.
Smak: Bogaty. Pojawiają się suszone owoce, śliwki, figi i morele zrównoważone nieco cięższymi nutami goździków i cynamonu.
Finisz: Długi i owocowy. Nuty korzenne i dębowe z dymem torfowym w tle.