

Whisky single malt z Indii.
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
Destylarnia Amrut została założona przez Shri JN Radhakrishna w 1948 roku jako Amrut Laboratories. Początkowo firma rozpoczęła mieszanie i rozlewanie różnych napojów alkoholowych (m.in. rumy i brandy). Dopiero w 1980 roku Amrut rozpoczął produkcję whisky.
Wytyczne dotyczące tego, co stanowi whisky w Indiach są zdecydowanie odmienne, w rzeczywistości 90% whisky zużywanej w Indiach jest z melasy i blended whisky może zawierać zaledwie 4% destylatu jęczmiennego. Amrut dążył do zapewnienia lepszego produktu, który spełniałby wymagania rynków globalnych. Dlatego zatrudniono do pomocy ekspertów ds. whisky ze Szkocji celem doskonalenia procesów.
Edycja whisky single malt pochodząca "z krainy Wielkich Himalajów". Whisky stworzona z lokalnego jęczmienia uprawianego u podnóża Himalajów - suszonego torfem. Starzona w beczkach z amerykańskiego dębu przez okres około 3 lat. Wilgotny i gorący klimat znacznie przyśpiesza maturację i powoduje znacznie większy ubytek destylatów (rocznie na poziomie 14-15%) tzw angel's share.
Zapach: Przypalony boczek, dym, słód, słodki torf, dotyk karmelu.
Smak: Dużo owoców, tarta, wyraźny słód.
Finisz: Średnio długi. Herbata owocowa i nuta torfu na koniec.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów