Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego.Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Ungava to doskonałej jakości kanadyjski gin wytwarzany wyłącznie z roślin dziko rosnących w kanadyjskiej tundrze. Słowo "Ungava" pochodzi od starożytnej kultury Eskimosów i oznacza "w kierunku otwartej wody". Ungava to również nazwa półwyspu, z którego pochodzi trunek. Przez większośc roku zalega tam śnieg dlatego czas na zbiory składników wykorzystywanych do produkcji ginu jest bardzo ograniczony. Składnikami ginu są: jałowiec, dzika róża, moroszka, bażyna, bagniak, labrador tea, oraz jeżyna nordycka.
Zapach: Świeży, kwiecisty, z nutą jałowca.
Smak: Ostre nuty pieprzu, szafranu, wyczuwalna ściółka leśna i jej owoce.
Finisz: Trwały, cierpki, jałowcowy, nuty cytrusowe.