.

Obecnie brak na stanie
Gin Monkey 47 Sloe Gin 29% 0.5l

Gin Monkey 47 Sloe Gin 29% 0.5l


Niemiecki gin

Alk. 29%

Poj. 0.5l
0 Przedmiot
215,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 6,45 zł

Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego. Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Historia opisywanego ginu związana jest nierozłącznie z dowódcą dywizji RAF Montgomerym „Monty” Collinsem. Głębokie poruszenie jakiego doznał odwiedzając zniszczony po wojenny Berlin, pchnęło go do szczerej chęci pomocy w odbudowie. Jego zaangażowanie skupiło się wokół Berlińskiego ZOO, które pomógł odbudować jak i zasponsorował sprowadzenie do niego małpy o imieniu Max.
Kończąc karierę wojskową osiadł w Niemieckim Schwarzwaldzie gdzie otworzył pensjonat „pod dziką małpą”. Będąc z krwi i kości Anglikiem uwielbiał gin i korzystając z lokalnych dobrodziejstw przyrody stworzył własna recepturę. Wiele lat po jego śmierci odnaleziono w pensjonacie starą drewnianą skrzynie w środku której znalazła się butelka ginu z własnoręcznie namalowana małpą i receptura którą opracował.

Monkey 47 Sloe Gin to perfekcyjnie wyważony gin produkowany w Loßburg w Szwarcwaldzie m.in. z wykorzystaniem owoców tarniny z którymi trunek dojrzewa przez 3 miesięce. Umiarkowana zawartość alkoholu przy wysokiej zawartości cukrów resztkowych sprawiają, że bywa - i słusznie - klasyfikowany jako likier bądź - rzadziej - nalewka. Wyróżnia się sporą pikanterią, ale też imponująco owocową słodyczą.

Zapach: Mocno zaznaczone owoce i jagody jałowca.
Smak: W smaku wyrafinowany, ziemisty, pikantny, pełen akcentów jałowca i słodkich, czerwonych jagód. W tle niuanse migdałów.
Finisz: Orzechowy, nieco przyciężkawy, długi.
2685

Arkusz danych

Pojemność
0.5 l
Wiek dojrzewania alkoholu
bez deklaracji wieku (NAS)

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0