Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego.
Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Albrecht Von Haller, był fizykiem, poetą i botanikiem.
W 1736 roku założył słynne ogrody botaniczne w Gottinger, z których pochodzą wszystkie rośliny użyte do produkcji ginu Von Haller. Botaniki są wysyłane z Niemiec do Irlandii i destylowane w gorzelni The Shed Distillery, gdzie następuje również proces butelkowania.
Zapach: Świeży, lekko owocowy.
Smak: Jałowiec, nuty cytrusowe, ślady imbiru, oraz limonki.
Finisz: Długotrwałe.
UWAGA - PRODUKT POWYSTAWOWY