Destylarnia Masahiro została założona w 1883 roku przez Shobun Higa, którego ojciec Shozoku Higa był mistrzem kuchni starożytnego królestwa Ryukyu. Z pomocą reputacji i powiązań Shozoku Higa, destylarnia uzyskała licencję na produkcję tradycyjnego alkoholu z Okinawy „awamori” i od tego czasu stała się jedną z najstarszych i największych gorzelni na Okinawie. Pasję Shozoku do kuchni można odnaleźć do dziś w filozofii firmy destylarni Masahiro, która produkuje tylko najlepsze alkohole.
Masahiro Pure Malt to whisky zestawiona z destylatów słodowych, które dojrzewają przez ponad trzy lata w starych beczkach po winie sherry i po bourbonie, a następnie leżakuje przez co najmniej sześć miesięcy w beczkach po sławnym bourbonie Jack Daniel's.
Nagrody:
- Złoto na San Francisco World Spirits Competition 2021
Zapach: Słodki, zrównoważony, aromaty cytrusowe, ananas, banany, owoce tropikalne, słodkie lody waniliowe.
Smak: Lekki, słód, nuta soku imbirowego, biały dąb.
Finisz: Długotrwały, słodki, pikantny.