Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego. Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Pierwszy na świecie gin z dodatkiem ośmiu silnie działających afrodyzjaków. Stosując specjalny proces maceracji (złoty napar). Odpowiedź Wiednia na hiszpańską muchę - „Wiedeński szerszeń”.
To hołd dla artysty Gustava Klimta.
Nagrody:
- Srebrny medal w 2019 r. W konkursie World Spirits Award
Zapach: Jałowiec, nuty kwiatowe.
Smak: Kremowy, orzechowy, delikatny i słodki.
Wykończenie: Długotrwałe.