Rodzinna firma Gölles do niedawna znana była jedynie z produkcji owocowych sznapsów i znakomitych winegret. Whiskey albowiem powstała z zamiłowania do niej. Do stworzenia trunku wykorzystano głównie kukurydzę, oraz w mniejszych ilościach pszenicę, żyto, jęczmień i orkisz - wszystko to pochodzące z upraw rodzinnych. Destylat starzony był zależności od beczki w jakiej dojrzewał od 4 do 13 lat. Beczki użyte do maturacji trunku wykonane byly z kilku odmian dębu:
amerykańskiego, hiszpańskiego, francuskiego, oraz kaukaskiego.
Brexit whiskey debiutowała na rynku we wrześniu 2016 roku a jej pierwsza partia liczyła jedynie 420 butelek. Przy stworzeniu drugiej partii z 2017 roku na rynek wypuszczono jedynie 989 butelek.
Wbrew pozorom nazwa whiskey nie nawiązuje do wyjścia Wielkiej Brytanii ze struktur Uni Europejskiej a nawiązuje do separacji ich trunku od whisky szkockich.
Zapach: Mocny, ostry, nuty ziaren.
Smak: Słodkawy, elegancki, miękki, łagodny z nutami ziarna.
Finisz: Długotrwały.