Destylarnia Macallan jest jedną z najstarszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Kolejna bardzo udana edyca serii Double Cask. Whisky dojrzewa w kombinacji beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego z udziałem beczek po winie sherry Oloroso.
Zapach: Śmietanka i pulchna rodzynka, z pikantną kruszonką jabłkową i dębową przyprawą.
Smak: Obfitość suszonych owoców z odrobiną cynamonu, kandyzowanego imbiru i skórki pomarańczy.
Finisz: Bardziej rozgrzewający imbir z odrobiną miodu i maślanego karmelu.