Destylarnia Amrut została założona przez Shri JN Radhakrishna w 1948 roku jako Amrut Laboratories. Początkowo firma rozpoczęła mieszanie i rozlewanie różnych napojów alkoholowych ( m.in. rumy i brandy). Dopiero w 1980 roku Amrut rozpoczął produkcję whisky.
Wytyczne dotyczące tego, co stanowi whisky w Indiach są zdecydowanie odmienne, w rzeczywistości 90% whisky zużywanej w Indiach jest z melasy i blended whisky może zawierać zaledwie 4% single malt whisky. Amrut dążył do zapewnienia lepszego produktu, który spełniałby wymagania rynków globalnych. Dlatego zatrudniono do pomocy ekspertów ds. whisky ze Szkocji celem doskonalenia procesów. Jęczmień jest specjalnie uprawiany u podnóża Himalajów, a whisky dojrzewa w górach w okolicach Bangalore. Ze względu na warunki tropikalne, whisky dojrzewa tutaj bardzo szybko (rocznie aż 15% alkoholu wyparowuje z beczek).
Amrut Portonova to single malt poddawany dosyć skomplikowanemu procesowi maturacji. Zaczyna ją w beczkach po bourbonie pierwszego i wtórnego napełnienia po czym na kilka miesięcy trafia do beczek po wzmacnianym winie porto, aby na koniec ponownie wrócić na kilka miesięcy do beczek po bourbonie. Trunek butelkowany bez rozcieńczania wodą (o mocy 62.1%), bez filtracji.
Zapach: Owocowy, czekolada, nuty kokosu, pieprzu, czerwonych jagód, pomarańczy i malin.
Smak: Intensywny, owocowy, czerwona porzeczka, galaretka, owoce tropikalne, pieczone banany, cynamon i curry.
Finisz: Długi, owoce - głównie żurawina i gorzka czekolada.